Rondom kunst voor ouderen

Van kunst maken wordt men vaak ontspannen.
Het kan een rustgevende activiteit zijn.
Het kan ook diezelfde invloed hebben op degene die naast de kunstenaar zit en ernaar kijkt.
Zo kan kunst maken naast een aantal bewoners in een verpleeghuis een rustgevende uitwerking hebben op de bejaarde of dementerende.

Omschrijving en doel

In een verpleeghuis bij een dementerende of bejaarde gaat een kunstenaar aan het werk.Dit kan, afhankelijk van wat er mogelijk is, een uurtje of langer, een keer of vaker ingepland worden.De bedoeling is dat de dementerende/bejaarde het fijn vindt om te kijken naar de handelingen van de kunstenaar en ziet wat er ontstaat. Het geeft een ander soort afleiding, dan bv. de t.v. die meestal aanstaat in de huiskamer.Het is vooral bedoeld voor de oudere die zelf niet meer zoveel kan doen, maar wel kijken, voelen, ruiken en proeven.

Stappenplan 

Een kunstenaar van de Kunstsuper Delft begint met een pilot in een verpleeghuis.
Het project kan getest worden op mogelijkheden binnen de protocollen van het verpleeghuis en op haalbaarheid van het doel.
Het project moet eenvoudig uitvoerbaar zijn voor kunstenaar en verpleeghuis.

Als het project aanslaat, kan het uitgebreid worden naar andere verpleeghuizen in Delft e.o..
Er worden n.a.v. de pilot richtlijnen opgezet waarmee de verpleeghuizen akkoord kunnen gaan en waar kunstenaars mee kunnen werken.
Er worden bij de Kunstsuper en eventueel Kadmium naar geïnteresseerde kunstenaars gezocht, die aan dit project willen deelnemen.

Caroline van Kooij, project coördinator) 

Je ziet altijd weer nieuwe dingen als je de Kunstsuper Delft binnenloopt. Vaak is er werk te zien van nieuwe deelnemers. Maar ook brengen de kunstenaars regelmatig nieuw werk en zorgt de styling voor een andere presentatie. Zo is het iedere keer de moeite waard om even een kijkje te nemen in de Kunstsuper Delft.