Artist in the Spotlight

Bij de Kunstsuper Delft staan telkens twee kunstenaars in de schijnwerpers met hun werk. Zij kunnen gedurende twee maanden wat meer werk exposeren op een prominente plaats. Tijdens de opening vertellen de kunstenaars over hun werk.

OPENING      zondag     15 juli       15.30 uur

IEDEREEN WELKOM    TOEGANG GRATIS

Christa van Rijs; zilversmid    www.sieraad-ontwerp.nl

Christa werd al van jongs af aan geboeid door het maken van sieraden. In 1999 begon zij de opleiding in Schoonhoven en specialiseerde zich in het ontwerpen van gouden en zilveren sieraden. Inspiratie voor ringen, halskettingen, oorbellen of armbanden vindt ze veelal in de architectuur maar ook in sieraden die eeuwen geleden in andere culturen werden vervaardigd: welke vormen werden gekozen, welke verbindingen werden gemaakt, welke materialen werden gebruikt? Omdat het steeds belangrijker is waar de grondstoffen vandaan komen, werkt Christa met gerecycled zilver en goud van bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze gaat graag met de opdrachtgever samen aan tafel zitten om specifieke wensen in kaart te brengen. Stijl, vormgeving en persoonlijke details kunnen dan aan de orde komen. Vervolgens gaat ze aan de slag met het ontwerp en de nodige aanpassingen om samen tot een mooi sieraad te komen. Een catalogus van bestaande ontwerpen ligt bij de Kunstsuper ter inzage.

Fred Breebaart (1945 – 2015) volgde als tiener een kunstopleiding aan de Hazelhorstschool in Delft en woonde hier het grootste deel van zijn leven. Na als verzekeringsman gewerkt te hebben koos hij op 27-jarige leeftijd alsnog voor het onzekere bestaan van beroepskunstenaar, hetgeen hij 42 jaar met hart en ziel heeft mogen zijn. Naast heel veel andere onderwerpen legde Breebaart tijdens zijn leven veel Delftse taferelen, in zijn zeer herkenbare naïeve stijl, met acrylic verf op masonite vast. In alle werken kan men de kunstenaar terugvinden in een blauwe tuinbroek met roze shirt, terwijl zijn vrouw meestal in een paars jurkje aan zijn zijde staat. Van een aantal van deze werken is inmiddels door drukkerij Re-Art, die ook het beroemde echtpaar van Rembrandt mocht drukken, in een oplage van 50 exemplaren prachtige giclée’s gemaakt. Een giclée is naast een ets of een zeefdruk inmiddels een erkende hoogwaardige kunstdruk die levenslang gegarandeerd kleurecht is. Een deel van deze giclée’s wordt sinds 2 jaar door Freds weduwe Ineke getoond in de Kunstsuper, terwijl voor deze gelegenheid ook andere giclée’s (o.a. van Curaçao, waar Fred als kind woonde), een origineel en een gelimiteerde print van Delft te zien en te koop zullen zijn. Een veel gehoorde reactie op het werk van Breebaart is dat het kijken ernaar je een blij gevoel geeft en een glimlach teweegbrengt. www.fredbreebaart.nl

                                                                        

 

 

Je ziet altijd weer nieuwe dingen als je de Kunstsuper Delft binnenloopt. Vaak is er werk te zien van nieuwe deelnemers. Maar ook brengen de kunstenaars regelmatig nieuw werk en zorgt de styling voor een andere presentatie. Zo is het iedere keer de moeite waard om even een kijkje te nemen in de Kunstsuper Delft.