Rich van den Berg

Waarom

Ik ben ‘een draaier’ en vind het heerlijk om mooi gedraaid werk te glazuren met mijn eigen glazuren. Als kind was ik al gefascineerd door het maakproces op de draaischijf. Ik maak schalen, kommen, mokken en vazen van groot tot klein en versier ze met ornamenten. Mijn werk is behalve mooi ook bruikbaar en zelfs vaatwasbestendig! Ik bak het glazuur meestal af op 1180 graden Celsius. Sinds 2021 heb ik, na 46 jaar werkzaam geweest te zijn in het onderwijs, veel meer tijd voor mij passie keramiek. Een aantal jaren heb ik in Delft gewoond en ben getrouwd met een echte Delftse! We houden van deze stad.

Waarmee

Het werken met klei brengt me terug naar mijn gevoel. Als ik aan het draaien ben, vergeet ik de wereld om me heen. Mijn hoofd gaat ‘uit’. Mijn handen vormen de klei en ik volg die vorm. Het is mijn yoga. Bij het samenstellen van glazuren gaat mijn hoofd weer ‘aan’. Het is een complex proces van uitproberen, vallen, opstaan en opnieuw beginnen.

Waardoor

Sinds midden jaren 80 werk ik met klei. Mijn opleiding kreeg ik in ‘De Potterij’ in Delft bij Coby Haanappel en Wilna Verheul. Later volgde ik meerdere cursussen bij www.dickblacquiere.nl en www.ietkortschot.nl. Recent volgde ik een decoratiecursus bij de Nederlandse Keramiekopleiding te Gouda en kreeg les van www.luciafransen.nl. Ik heb een klein maar volledig geoutilleerd atelier aan huis in Voorburg.

In onderstaande video vertelt Rich meer over haar werk: